Economy Class, Business Class a First Class

Pri každej kúpe letenky sa stretávame s tým, že si musíme vybrať triedu, ktorou poletíme. Väčšina z nás automaticky označuje ekonomickú triedu, teda najlacnejšiu. Zaujímalo Vás ale niekedy, ako sa odlišujú ostatné triedy od tej ekonomickej?

Dokonca aj ľudia čo cestovali len pár krát lietadlom vedia, že triedy v lietadlách rozlišujeme nasledovne: Economy class (ekonomická trieda, alebo turistická), Business class (business trieda), First class (prvá trieda). Čo sa konkrétne skrýva pod týmto označením?


Economy Premium
Economy Class
Economy je najlacnejšia trieda, ktorá poskytuje relatívne najmenej komfortu. Cestovanie v lietadle je v dnešnej dobe dostatočne komfortné, ale v turistickej triede žiadne zázraky neočakávajte. Na krátke lety je to dokonca jediná možnosť ako cestovať. (Ak si samozrejme nechcete zaplatiť súkromné lietadlo :)). Turistická trieda je zároveň najnižšou cestovnou triedou všetkých leteckých spoločností. Aj keď cestujúcich v tejto triede čakajú menšie sedadlá, menej priestoru na nohy, priemerné občerstvenie, napriek všetkým nedostatkom sa teší najväčšej popularite a to najmä kvôli svojej cenovej dostupnosti. Síce je turistická trieda klasifikovaná ako najnižšia, netreba robiť unáhlené závery. Každému je jasné, že kvalita služieb a celkový zážitok z cestovania sa bude líšiť podľa toho, akou leteckou spoločnosťou poletíte. Nemôžete predsa očakávať, že turistická trieda v luxusných aerolinkách Qatar Airways bude na rovnakej úrovni s nízko nákladovou spoločnosťou, ako je Ryanair. Niektoré letecké spoločnosti ponúkajú na dlhé lety možnosť priplatiť si za lepšie sedadlo a v niektorých prípadoch aj za lepšie služby. Ak Vám záleží na pohodlí, ale business trieda je už pre Vás pridrahá, tak príjemným kompromisom medzi turistickou a business triedou je Economy Premium. Pozor, nie všetky spoločnosti ju majú zahrnutú vo svojich službách.



Business Class
Letenka v business triede je minimálne raz tak drahá, ako v turistickej, ale za vyššiu cenu poskytuje prednostný check – in, prednostný boarding, luxusnejšie sedadlá, teraz už väčšinou elektricky nastaviteľné, špičkový servis personálu, lepšie miesta v trupe lietadla, odlišné (a tým myslíme lepšie, ako v ekonomickej triede) jedlo. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že kvalita poskytovaných služieb je o poznanie vyššia ako v turistickej triede, stále to však nie je luxus a prestíž, ktorý reprezentuje prvá trieda. 



Opäť pripomínam, že business triedu by ste márne hľadali v menšom lietadle, ktoré čaká dvojhodinová cesta do Londýna. Tento typ cestovania sa využíva pri dlhých letoch. Niektoré letecké spoločnosti business triedu poskytujú ako najvyšší štandard svojich služieb.


Základné rozdiely medzi business a turistickou triedou: 

-Dvojnásobne viac miesta na nohy
-O 5 -10 cm širšie sedadlo
-Sedadlo sa dá viac polohovať
-Širšia a kvalitnejšia ponuka jedla a nápojov
-Praktické pozornosti ako napríklad očná maska, alebo ponožky


First Class
Prvá trieda býva dostupná spravidla len na long – haul letoch (teda na dlhých letoch). Ak sa Vám zdala cena za letenku v business triede prehnaná, tak tu sa Vám zatočí hlava. Letenky v prvej triede stoja dvojnásobne viac, ako v business triede. Za svoje ťažko zarobené peniaze ale očakávajte prvotriedny servis. Ten si najlepšie vychutnáte, keď sa zveziete so spoločnosťou, ktorá si na luxus a kvalitu potrpí, ako napríklad Emirates. Prvá trieda je ponúkaná len u vybraných spoločností. Sedadlá v business a prvej triede sa dajú sklopiť do polohy postele, v prvej triede je k pohodliu poskytnuté navyše aj čiastočné súkromie, ktoré je zabezpečené prepážkami, alebo je sedadlo umiestnené v samostatnej bunke. Každá letecká spoločnosť má štandardy triedy nastavené individuálne a tým pádom sa v tomto líšia. Samozrejmosťou sú hygienické potreby, pyžamo, ponožky, papuče...všetko, čo by ste mohli počas letu potrebovať je pre Vás zabezpečené. Letenka prvou triedou Vás oprávňuje na vstup do First Class salónikov danej spoločnosti na letisku pred a po lete. V salónikoch a aj na palube lietadla máte konzumáciu luxusných pokrmov a drinkov úplne zadarmo. Veď za tú vysokú cenu letenky by sa aj patrilo, nie? :)

7 komentárov:

  1. Anonymný07:58

    Perfektny clanok :) vzdy ma zaujimalo, ake su rozdiely medzi jednotlivymi triedami....ach, ktovie, ci budem mat niekedy tolko penazi, aby som cestovala prvou triedou :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný16:15

      Hahaaam presne :) Peniaze na to mat asi nikdy nebudem, ale zo srandy by som to aspon raz chcela skusit.

      Odstrániť
  2. Anonymný13:09

    Aha, konecne uz viem, aky je rozdiel medzi 1 a 2 triedou v lietadle...peniaze na to mat asi nikdy nebudem, ale nenahnevala by som sa, keby ma raz usadili do prvej triedy z dovodu, ze v druhej uz nemali volno, ako to byva vo filmoch :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný07:08

    Ta prva trieda rozhodne vyzera exkluzivne, ale podla mna to za tie prachy nestoji....ved ked padne lietadlo, tak je jedno, v ktorej triede sedite...takze pre mna rozhodne ee...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Maya15:24

    Ach, niekedy by som chcela letiet prvou triedou...minimalne aby som poznala ten rozdiel, ze ci sa cestovat da aj pohodlne a z lietadla po par hodinach letu nevystupim ako pozuvana krava...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anonymný11:10

    Dobry den, prosim vas, co tak bezne stoja letenky v prvej triede?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Admin19:06

      Zalezi od toho, kam sa leti. Na kratke lety (ako je napriklad Vieden - Pariz) prva trieda nelieta a na dlhsie lety je to priblizne okolo 1000 eur viac, ako ekonomicka trieda. Ale velmi sa tie ceny lisia. Zalezi od leteckej spolocnosti a zalezi od toho, co prva trieda ponuka. Plus samozrejme dlzka letu.

      Odstrániť

Share

Juhúú, páčil sa Vám článok? Potom ho zdieľajte so svojimi priateľmi :)