Čo Je MIKROPRÁCA a Ako Sa Ňou Dá Zarobiť?

Mikropráca – čo je to?

Ešte ste o nej nepočuli? Nuž, mali by ste sa o nej rýchlo niečo naučiť lebo je dosť možné, že najbližšie roky o mikropráci budeme veľa počúvať. Mikropráca je outsourcing drobných služieb, pričom sa jedná hlavne o také aktivity, na ktoré sa neoplatí mať firmám zamestnaného stáleho zamestnanca, ale potrebovali by túto prácu spraviť.



Pre koho je mikropráca určená?

V podstate – pre každého. Mikroprácu ocenia nezamestnaní, mamičky na materskej dovolenke, študenti, alebo jednoducho všetci ľudia, ktorí by si potrebovali privyrobiť. Každý z nás asi sníva o tom, aké by to bolo, keby si mohol zarábať tým, čo ho baví. Nie všetci ale máme tú možnosť. Iste, každý môže začať podnikať, ale podnikanie si vyžaduje veľa trpezlivosti, odvahy, uskromňovania a taktiež ochoty učiť sa zo svojich chýb a znášať konštantnú kritiku.



Ak teda patríte k študentom, nezamestnaným, ľuďom, ktorí žijú na voľnej nohe, alebo ste mamička na materskej dovolenke a ovládate nejakú činnosť, o ktorej si myslíte, že by mohla byť ostatným ľuďom prospešná, potom neváhajte a zaregistrujte sa na internetových portáloch, ktoré sa mikroprácou zaoberajú a zastupujú obe strany – aj dopyt aj ponuku. Takto na jednom mieste nájdete združených ľudí, ktorí ponúkajú svoje služby, ale aj ľudí, alebo firmy, ktorí prácu ponúkajú. Stačí si prejsť ponuky a už len vyberať. Čudovali by ste sa, aké služby si môžete objednať. Nechce sa Vám piecť na Vianoce? Je pravdepodobné, že suseda z Vášho činžiaku to rada spraví za Vás a za symbolický poplatok. To isté platí o šití, umývaní okien, nahadzovanie produktov do systému, prekladaniu textov v cudzích jazykoch, o grafických službách, venčení psov, atď. Pri mikropráci narazíte takmer na všetko. Koncept mikropráce vlastne nie je žiadnou novinkou, ľudia si takto pomáhali už odpradávna, akurát to nemalo nejaké špeciálne pomenovanie.



Prečo sa ale mikropráca stala v posledných rokoch tak populárnou?

Súvisí to so zákonníkom práce, z ktorého zamestnávateľovi vyplýva pri poskytovaní práce ľuďom veľká hromada papierovačiek, odvodov a starostí. Pri mikropráci nejde o vzťah medzi zamestnancom a zamestnávateľom, ale o obchodný vzťah, ktorý väčšinou firmám ušetrí mnoho starostí a aj peňazí.

Čo je mikropráca a ako sa ňou dá zarobiť?
Zdroj: buzzle.com

Ak ste už mikroprácu vyskúšali a naozaj sa Vám darí a ste žiadaní, prečo neskúsiť svoj talent speňažiť vo veľkom? Môžete si založiť živnosť, alebo rovno s.r.o., nie je to až tak ťažké, ako sa zdá. Stačí, keď sú ľudia s Vašim výkonom spokojní a priaznivé referencie sa postarajú o zvyšok. Tak ako, vyskúšate mikroprácu?

29 komentárov:

  1. Anonymný10:41

    Mikropraca vyzera naozaj zaujimavo. Ako je to s mikropracou na slovensku? Zaraba si tak realne niekto na zivobytie, alebo to vsetci beru ako brigadu? Budem rada, aky mi napisete svoje skusenosti.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný12:00

      Domnievam sa, že aj činnosť, ktorý by sa dala považovať za mikroprácu sa rieši najčastejšie ako činnosť na základe dohody o vykonaní práce a nie nejakého obchodného vzťahu. Zmluvne by sa to asi dalo podchytiť zmluvou o vykonaní diela, ale zdá sa, že je to praxou neprebádaná oblasť a preto sa aj brigády riešia radšej dohodou o vykonaní práce.
      Lebo samotné vyplatenie za dielo napríklad za pokosenie trávy sa bez zmluvy považuje za taký nedostatočný doklad ako list bez pečiatky.

      Odstrániť
    2. Monika12:31

      Mily anonym, dakujem za podnetny a informaciami nabity komentar...som rada, ze sa na nete najdu aj ludia, ktori ostatnym nezistne pomahaju. Velmi si mi pomohol/pomohla :) Presne to som totiz potrebovala vediet

      Odstrániť
  2. Anonymný14:28

    Mikropraca na Slovensku sa podla mna este stale len uvadza do praxe a trochu potrva, kym s nou ludia zacnu realne dobre zarabat...ale existuju samozrejme aj svetle vynimky, ktore potvrdzuju toto pravidlo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný22:47

      Suhlas....ale mam pocit, ze sa to tu uz celkom zacina rozbiehat...samozrejme, v akoktorych oblastiach. Ale mikropraca aspon uz nie je neznamy pojem...to ma celkom tesi..

      Odstrániť
    2. Anonymný09:29

      Suhlasim uplne na 100% s tebou. Na Slovensku ludia nemaju velmi vytvorene podmienky sa pustit do niecoho takehoto, aj ked su svetle vynimky. Neviem si predstavit, ze by som chodila do prace na plny uvazok a zaroven som po veceroch piekla torty napriklad. Ale niektori to dokazu a takym patri moj obrovsky obdiv. Hlavne ma hneva to, ze mikropraca a podobne aj podnikanie sa na Slovensku rozbiehaju len velmi tazko. Byrokracia a rozlicne polena pod nohami, ked si na toto spomeniem, ani nemam chut sa do niecoho pustat.

      Odstrániť
  3. A ktore su to stranky urcene na mikropracu? Lebo okrem jaspravim nepoznam na Slovensku nic ine funkcne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný21:33

      Podo...jedina stranka, ktoru poznam, co sa mikropracou zaobera je http://www.jaspravim.sk/ neviem...poznate niekto este nejake ine?

      Odstrániť
    2. Kamil22:46

      Presne, na tu webstranku chodim oravidelne a najdu sa tam celkom v pohode ludia :) Mikropraca je buducnost, ktovie, kedy to pochopia aj na Slovensku...

      Odstrániť
    3. Oskar12:28

      Jaspravim je jedina stranka, ktora sa prioritne zabera mikropracou ako takou...aspon co ja viem....

      Odstrániť
    4. Anonymný22:52

      Myslim, ze este sem spada www.mikropraca.eu/

      Odstrániť
  4. Garantovaná půjčka,celá SR07:39

    PŮJČKA,která je bez nahlížení do registru,od přímého investora ze soukromých zdrojů.Potřebujete si půjčit menší nebo větší obnos od 1200eur – 200000eur.Čerpáte peníze tak,jak se u renomované firmy očekává.Máme výhodné podmínky a nízký úrok od 6%.Veškeré potřebné informace se dozvíte a vše vyřídíte z pohodlí domova.Neváhejte a volejte na tel.: +420722341717

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anonymný12:27

    Dobry den, ak je tato pracovna pozicia stale volna, mal by som o nu velky zaujem. Aky ponukate plat?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Anonymný06:55

    Existuje este jedna stranka na mikropracu...vola sa http://ktomispravi.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. MicroPraca.sk - najlepší portál na mikro prácu22:54

      Najlepšia stránka pre mikro prácu na Slovensku Vytvorte si svoju ponuku už za minútu!
      Kliknite si na www.micropraca.sk/

      Odstrániť
  7. Anonymný22:50

    Prosim Vas, zarabate niekto s mikropracou tak, ze nechodite uz do prace vobec?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Admin22:57

      To je naozaj zaujimava otazka a budem rada, ak sem ludia, co maju realne skusenosti s mikropracou prispeju svojimi nazormi, popripade tipmi. Netrufam si vsak odhadovat, ci sa niekomu podarilo vypracovat az na taku uroven, zeby sa mohol bez problemov vzdat svojho stabilneho prijmu

      Odstrániť
  8. Práca z domu za 1 000 € - pzd.sk‎07:25

    Zarábam prácou z domu cez internet. Ukážem ako dosiahnuť príjem 1000 €.
    www.pzd.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Alica09:33

      Dobry den, tato pracovna ponuka vyzera velmi zaujimavo. Rada by som sa do nej zapojila - vzdy som chcela zarabat cez internet. Ake musim splnat podmienky na to, aby som bola vhodny kandidat?

      Odstrániť
  9. Peťa20:11

    Dobrý deň som vyučená cukrárka a pečiem muffiny a cupcakes. Ak by ste mali záujem o moje služby napíšte mi sem a potom pridám kontakt.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Anonymný18:00

    Dobry den, velmi rada by som si zarabala prostrednictvom mikroprace, ale neviem ako na to...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný09:35

      Jednoducho - ponukas nejaku sluzbu? Tak si napis inzerat na stranky, ktore sa zaoberaju inzerciou mikroprace a potom uz len cakaj, kedy niekto bude tvoje sluzby potrebovat. Moze to byt cokolvek, preklad textov, tvorba blogu, pisanie clankov, upratovanie...hocico.

      Odstrániť
  11. Anonymný14:02

    Ahojte, ja by som sa chcela spytat, ci si tu niekto realne zaraba pomocou mikroprace a ako to potom riesite s danovym priznanim?

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Anonymný09:03

    Prosim Vas, ake su na Slovensku portaly, ktore sa zameriavaju na mikropracu?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný09:45

      Ja pouzivam na ponukanie svojich produktov/sluzieb prostrednictvom mikroprace stranku http://www.mikropraca.eu a som tam velmi spokojna. Samozrejme, neuskodi, ked si rozhodis inzeraty na vsetky stranky - aspon budes mat lepsi a sirsi zaber :)

      Odstrániť
  13. Anonymný09:30

    Dobry den, som este na strednej skole - mam 17 rokov. Mozem si aj ja zarabat mikropracou?

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Anonymný09:39

    Prekladám texty z a do arabčiny (zmluvy, filmy, texty). Cena za stranu je 10 €
    Píšte na: skratek9@gmail.com
    Volajte na: +421902642609

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Marianna09:43

    Mám vyštudovaný vysokoškolský odbor prekladateľstvo/tlmočníctvo z Ruského Jazyka. Robím preklady textov, aj odborných dokumentov, beletrie a aj ostatné prekladateľské a tlmočnícke služby.
    Cena: 10.00€

    V prípade záujmu píšte sem.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Henrieta09:52

    Chcete byť v deň svojej svadby, stužkovej krásna? Ste z Levíc, alebo blízkeho okolia? Ponúkam líčenie na akúkoľvek príležitosť - ples, svadba, stužková, promócie, fotenie, módne prehliadky.

    Cena: 20 €
    Email: henrieta.burova@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť

Share

Juhúú, páčil sa Vám článok? Potom ho zdieľajte so svojimi priateľmi :)