Zabudnite Na Jazykové Kurzy. Cudzí Jazyk Sa Môžete Učiť Aj Doma a ZADARMO

Vždy keď idete na dovolenku do zahraničia, alebo keď začujete cudzí jazyk, ktorému nerozumiete si želáte, aby ste v škole dávali lepší pozor? Keď Vaša kolegyňa prezentuje plynule po anglicky v sekunde zblednete závisťou, lebo si spomeniete, že Vy si neviete po anglicky ani objednať v reštaurácii?

Znalosť cudzieho jazyka je nepopierateľnou výhodou – nenadarmo sa hovorí, koľko rečí vieš, toľko krát si človekom. Čím viac jazykov ovládate, tým ľahšie sa presadíte vo vysokej konkurencii na pracovnom trhu a hlavne nebudete odkázaní iba na územie rodnej hrude.

Netreba vôbec diskutovať o tom, že znalosť cudzieho jazyka je výhodou aj v pracovnom, aj v súkromnom živote. Ľudia, ktorí ovládajú aj iný, okrem svojho materinského jazyka sú spravidla otvorenejší novým príležitostiam, sú sebavedomejší a komunikatívnejší.

Jediné, čo nás všetkých odrádza od štúdia ďalšieho jazyka býva nedostatok času a peňazí. Počas študentských čias, keď sme nemali na starosti nič iné, len nasávanie vedomostí. Akonáhle však vyjdeme zo školy, zisťujeme, že popri každodenných starostiach, ktoré sa vyskytnú v práci a doma na ďalšie vzdelávanie akosi nezostáva čas. Alebo ak aj máme trochu času nazvyš a naozaj úprimne ho túžime investovať do učenia sa nového jazyka problémom sa potom stávajú financie. Jazykové kurzy sú šialene drahé a nie každý si ich môže dovoliť. A keď zvládnete aj túto prekážku, potom je bežné naraziť na poslednú bariéru – nevyhovuje Vám tempo skupiny, v ktorej sa nachádzate. Niektorí ľudia pochytia novú látku rýchlejšie a potom sa na jazykovom kurze nudia a niektorí ľudia si ani za svet nedokážu osvojiť novú slovnú zásobu, preto postupujú v učení pomalšie. Ak sa necítite v jazykovom kurze komfortne, potom hrozí pravdepodobnosť, že sa na štúdium cudzieho jazyka skôr, alebo neskôr vykašlete.

Ak ste sa vo vyššie spomenutých príkladoch našli, nezúfajte! Mám pre Vás skvelý tip na štúdium cudzieho jazyka. Sama ho využívam už nejakú dobu a nemôžem byť spokojnejšia. Ide o Duolingo.

Duolingo je stránka, kde môžete študovať rozličné cudzie jazyky online a zadarmo. A čo je na tom najlepšie, študujete vlastným tempom. Ako to celé funguje? Povedzme, že napríklad máte záujem sa naučiť po anglicky. Jednoducho začnete úplne od začiatku, alebo podstúpite krátky vstupný test, ktorý ohodnotí Vašu doterajšiu znalosť jazyka a zaradí Vás do príslušnej úrovne. Odtiaľ už pokračujete po jednotlivých lekciách od jednoduchších ku komplikovanejším. Lekcie sú zoradené do tématických okruhov, čiže sa budete učiť po skupinách ako sú Cestovanie, Zvieratá, Umenie, Práca a podobne. V jednotlivých lekciách sa budú objavovať nové slovíčka, nové slovné spojenia a vety, ktoré sa neustálym opakovaním naučíte. Opakovanie funguje na nasledovnom princípe: povedzme, že nové slovíčko, ktoré sa máte naučiť je mačka. Duolingo Vás najskôr naučí, že mačka po anglicky sa povie: a cat. A teraz nasleduje celá škála rozličných variácií, kde budete musieť preložiť rozličné vety do angličtiny, z angličtiny a taktiež zvukové pasáže, kde musíte napísať, čo ste počuli. Trénujete si tak preklad z/do cudzieho jazyka a aj odposluch, lebo dobre vieme, že ak sa chcete dorozumieť v cudzej reči, nebudete mať vždy pred sebou veci napísané, ale musíte sa spoľahnúť aj na svoju schopnosť porozumieť hovorenému slovu.

Ak spravíte chybu, Duolingo Vám nepripíše body, ale naopak priráta Vám zopár ďalších cvičení navrch, aby ste sa vo veciach, ktoré Vám nejdú dôkladne precvičili. Za správne absolvovanú lekciu dostanete 10 bodov. A čo majú vlastne tie body znamenať? Znamenajú Váš osobný cieľ, ako intenzívne sa chcete štúdiu venovať. Ak si stanovíte, že denne chcete nazbierať 20 bodov, potom musíte denne úspešne prejsť dve lekcie a to je priemerné tempo výučby jazyka. Ak sa chcete cudzí jazyk naučiť čím skôr, potom si musíte zvoliť rýchlejšie tempo. Ale konečné rozhodnutie záleží len na Vás.

Čo je však pri štúdium jazyka najdôležitejšie, je kontinuita a zápal. Ak sa budete každý deň učiť cudzí jazyk aspoň polhodinku, potom o pár mesiacov užasnete nad tým, ako veľmi ste pokročili. Duolingo je skutočne návyková pomôcka, kedy sa učenie nového jazyka stáva obrovskou zábavou. A ak by ste náhodou na Vašu pravidelnú lekciu zabudli, Duolingo sa Vám pripomenie a pošle Vám emailovú notifikáciu, že je čas na štúdium.


Spomínala som, že učiť sa môžete kdekoľvek a kedykoľvek? V dnešnej dobe je úplne bežné, že každú chvíľu niekde čakáme. Čakáme v rade v obchode, čakáme na pošte, v banke, čakáme na zastávke na MHD, alebo čakáme na kamarátku, ktorá vždy mešká polhodinu na dohodnuté stretnutie. Ak si stiahnete Duolingo aplikáciu do mobilu, budete môcť otravné čakanie využiť efektívne a garantujem Vám, že dlhé rady Vám vôbec nebudú vadiť. Práve naopak. Poteší Vás, že kým sa dostanete ku pokladni sa stihnete naučiť najbežnejšie konverzačné frázy v taliančine :)

No a posledná záležitosť, ktorá by Vás mohla zaujímať – ako rýchlo sa stihnete naučiť cudzí jazyk tak, aby ste boli schopní plynule konverzovať? To záleží skutočne len na Vás a na Vašom odhodlaní. Ak nebudete cudzím jazykom fascinovaní a nebudete ho vyhľadávať a nebudete sa snažiť mu čo najviac porozumieť, potom v skratke, nikdy. Ale ak sa pri štúdiu francúzštiny v duchu už vidíte, ako si v Paríži objednávate café au lait a croissant, potom bude Vaša znalosť cudzieho jazyka napredovať rýchlo. Duolingo pri každom jazyku rozlišuje 25 levelov a každý level má rozličné množstvo lekcií. Nedá sa presne povedať, koľko každý level obsahuje lekcií, pretože je to rôzne a každý postupuje iným tempom. Avšak ľudia, ktorí sa dostali na 25 level tvrdili, že boli schopní v danom jazyku plynule hovoriť a dorozumieť sa. Dúfam, že to postačí ako motivácia :)

Keď som spomenula všetky výhody, musím pre objektivitu napísať aj zopár nevýhod. Duolingo nie je v súčasnosti k dispozícii v slovenčine. Ak sa chcete učiť po anglicky, tak sa musíte uspokojiť s Česko – Anglickou verziou. Ak prekladáte nejakú vetu z angličtiny do češtiny a preložíte ju zle – aj keď význam je správny, len je to z hľadiska českej gramatiky chybné, potom máte smolu. Nezarátajú sa Vám body. Priznám sa, že na začiatku ma to dosť hnevalo, ale po dvoch týždňoch sa moja úroveň češtiny prudko stúpla, čiže to považuje za veľké plus.

Druhý nedostatok je, že angličtina je jediný jazyk, ktorý sa pomocou češtiny môžete učiť. Ak viete po anglicky, potom máte výber značne širší. Kombinácie angličtiny-francúžštiny, angličtiny-taliančiny, angličtiny-španielčiny, angličtiny-portugalčiny, angličtiny-nemčiny atď sú len jedny z mála, ktoré Vám Duolingo ponúka. Moja znalosť angličtiny je našťastie vcelku dobrá, preto nemám problém sa učiť cudzie jazyky takouto formou. A čo ma mimoriadne teší, posilňujem si tak znalosť oboch jazykov – čo sa odborne nazýva „laddering“ v doslovnom preklade rebríkovanie, čiže vytváranie väzieb medzi dvomi jazykmi.

Tak čo? Vyskúšate Duolingo ešte dnes? :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Share

Juhúú, páčil sa Vám článok? Potom ho zdieľajte so svojimi priateľmi :)