Zbohatnúť sa dá
rozličnými spôsobmi. Hovoríte si, že v dnešnej pretechnizovanej
dobe sa to dá len keď vynájdete niečo podobné, ako je iPod,
iPad, Facebook, alebo YouTube? Kdeže! Stačí mať len dobrý nápad
a tak trošku cit pre predpovedanie trendov. Svoje o tom vie
francúzsky cukrár, ktorý pôsobí v New York City, konkrétne na
Manhattane – Dominique Ansel. Dominique totiž vynašiel senzáciu,
ktorou od mája žije celý New York a postupne sa vlna popularity
prenáša do celého sveta. Dámy a páni, zoznámte sa s...cronutom.
Cronut??! Čo to je? Ako
by sme Vám to vysvetlili...hmmm..keby croissant a donut (alebo po
našom šiška) mali spolu dieťa, bol by to cronut. Dominique vie
veľmi dobre, že kríženie sa už dávno netýka len flóry a
fauny. Kríženie sa presunulo aj do cukrárstva. Croissanty
predstavujú módnu a chic formu raňajok, kedy sa väčšina žien s
voňavým espressom a čerstvo odšťaveným džúsom na chvíľku
cíti, ako keby sa ocitli v centre Paríža. No a donut, čo si
budeme hovoriť, je obľúbenou (aj keď nie práve najzdravšou)
pochúťkou takmer všetkých američanov. Dominique zahral na istotu
a rozhodol sa skombinovať tieto dva druhy pečiva a keď ešte k
tomu pridal šikovný marketing, že cronuty boli donedávna k
dispozícii exkluzívne len v jedinej pekárni v SoHo, kde sa od
štvrtej rána vytvárajú rady maškrtníkov ochotných zaplatiť 5
dolárov za kus, nápad za milión bol na svete. Doninique Ansel sa
teda váľa v peniazoch a to vďaka geniálnej myšlienke.
Anselova pekárnička v
newyorskej štvrti SoHo každý deň napečie 200 kusov cronutov,
ktoré sa vypredajú do pár minút po otvorení predajne. Pre veľký
záujem sa zaviedlo opatrenie, že jedna osoba môže kúpiť len
šesť cronutov, ale ani to nepomohlo. Pre obrovský záujem dokonca
vznikol čierny trh s cronutmi :) Zaujímavé je, že ani celebrity
nemajú zvláštne privilégiá, pokiaľ ide o prídel cronutov.
Hviezda CNN Anderson Cooper si chcel objednať nejaké cronuty na
svoju oslavu narodenín, ale nedostal ich pre veľký záujem
verejnosti. Naopak Hugh Jackman pozná pravidlá a radu na cronuty si
poctivo vystál, napriek tomu, že je to herec svetového formátu.
Ak by ste náhodou boli v New Yorku, určite si na
cronuty zájdite. Každý mesiac v Anselovej pekárni experimentujú
s novými príchuťami, ktoré vystihujú daný mesiac. Ak nemáte
šancu navštíviť Veľké jablko, potom si môžete skúsiť
vyrobiť cronuty doma. Ak viete aspoň trochu po anglicky, nemali by
ste mať problémy s porozumením tomuto video návodu, ako si
vyrobiť cronuty v domácom prostredí.
Mnaaaam, to vyzera delikatne!!! nemate niekto na cronut recept? Chcela by som ho vyskusat doma!
OdpovedaťOdstrániťRecept na Cronut mas predsa v tom videu :)
Odstrániť