Cronut, Nápad za Milión

Zbohatnúť sa dá rozličnými spôsobmi. Hovoríte si, že v dnešnej pretechnizovanej dobe sa to dá len keď vynájdete niečo podobné, ako je iPod, iPad, Facebook, alebo YouTube? Kdeže! Stačí mať len dobrý nápad a tak trošku cit pre predpovedanie trendov. Svoje o tom vie francúzsky cukrár, ktorý pôsobí v New York City, konkrétne na Manhattane – Dominique Ansel. Dominique totiž vynašiel senzáciu, ktorou od mája žije celý New York a postupne sa vlna popularity prenáša do celého sveta. Dámy a páni, zoznámte sa s...cronutom.

Cronut??! Čo to je? Ako by sme Vám to vysvetlili...hmmm..keby croissant a donut (alebo po našom šiška) mali spolu dieťa, bol by to cronut. Dominique vie veľmi dobre, že kríženie sa už dávno netýka len flóry a fauny. Kríženie sa presunulo aj do cukrárstva. Croissanty predstavujú módnu a chic formu raňajok, kedy sa väčšina žien s voňavým espressom a čerstvo odšťaveným džúsom na chvíľku cíti, ako keby sa ocitli v centre Paríža. No a donut, čo si budeme hovoriť, je obľúbenou (aj keď nie práve najzdravšou) pochúťkou takmer všetkých američanov. Dominique zahral na istotu a rozhodol sa skombinovať tieto dva druhy pečiva a keď ešte k tomu pridal šikovný marketing, že cronuty boli donedávna k dispozícii exkluzívne len v jedinej pekárni v SoHo, kde sa od štvrtej rána vytvárajú rady maškrtníkov ochotných zaplatiť 5 dolárov za kus, nápad za milión bol na svete. Doninique Ansel sa teda váľa v peniazoch a to vďaka geniálnej myšlienke.
 

Anselova pekárnička v newyorskej štvrti SoHo každý deň napečie 200 kusov cronutov, ktoré sa vypredajú do pár minút po otvorení predajne. Pre veľký záujem sa zaviedlo opatrenie, že jedna osoba môže kúpiť len šesť cronutov, ale ani to nepomohlo. Pre obrovský záujem dokonca vznikol čierny trh s cronutmi :) Zaujímavé je, že ani celebrity nemajú zvláštne privilégiá, pokiaľ ide o prídel cronutov. Hviezda CNN Anderson Cooper si chcel objednať nejaké cronuty na svoju oslavu narodenín, ale nedostal ich pre veľký záujem verejnosti. Naopak Hugh Jackman pozná pravidlá a radu na cronuty si poctivo vystál, napriek tomu, že je to herec svetového formátu.
Dominique Ansel
Zdroj: businessinsider.com
Cronut
Zdroj: today.com

Ak by ste náhodou boli v New Yorku, určite si na cronuty zájdite. Každý mesiac v Anselovej pekárni experimentujú s novými príchuťami, ktoré vystihujú daný mesiac. Ak nemáte šancu navštíviť Veľké jablko, potom si môžete skúsiť vyrobiť cronuty doma. Ak viete aspoň trochu po anglicky, nemali by ste mať problémy s porozumením tomuto video návodu, ako si vyrobiť cronuty v domácom prostredí.

2 komentáre:

  1. Anonymný10:48

    Mnaaaam, to vyzera delikatne!!! nemate niekto na cronut recept? Chcela by som ho vyskusat doma!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný14:32

      Recept na Cronut mas predsa v tom videu :)

      Odstrániť

Share

Juhúú, páčil sa Vám článok? Potom ho zdieľajte so svojimi priateľmi :)