Dávate si pozor pri výbere peňazí z bankomatu na zlodejov?

Množstvá článkov v novinách a televíznych správach nás varujú o zmanipulovaných bankomatoch, kde je zabudovaná čítačka, pomocou ktorej Vám zlodeji odčerpajú peniaze z Vášho účtu. Dávate si však dostatočný pozor aj na ľudí okolo seba, keď si vyberáte peniaze z bankomatu?

Nie je ničím výnimočné, že po mestách sa pohybujú organizované skupiny ľudí, ktorí Vás okradnú, zatiaľ čo si vyberáte peniaze z bankomatu. A nejde pritom o fyzický prepad v zmysle: „Bohu dušu a mne dukáty!“ Takým profíkom stačí len pár sekúnd Vašej nepozornosti a už utekajú preč aj s Vašimi ťažko zarobenými peniazmi. Ako to robia? Predstavte si, že si vyberáte peniaze z bankomatu, za Vami v rade stojí seriózne vyzerajúca mladá žena, ktorú by ste ani náhodou neobvinili z nejakých zlých úmyslov. Už ste naťukali PIN kód, aj želanú sumu a čakáte, kým Vám bankomat vydá hotovosť. Potom k Vám z jednej strany pristúpi neznámy muž a snaží sa odviesť Vašu pozornosť. Samozrejme, spozorniete a snažíte sa odhadnúť, čo má v úmysle. Ak by ste k nemu boli dostatočne natočený, spoza Vášho chrbta Vám môže peniaze, ktoré Vám práve bankomat vydal ukradnúť tá žena, ktorá stála za Vami v rade a ktorú ste považovali za serióznu. Takýmto organizovaným skupinkám stačí na dokončenie celého triku len pár sekúnd Vašej nepozornosti. Zlodeji sa zameriavajú na ľudí, ktorí nie sú plne sústredení na výber peňazí z bankomatu a robia ho len ako ďalšiu z milióna aktivít. Ak v jednej ruke držíte kebab, v ušiach máte zastrčený iPod, popritom ešte vyťukávate sms-ku a ste ovešaní taškami z nákupov, ste ideálna obeť na bankomatový prepad.
Ďalšia obľúbená metóda je „láskavé upozornenie“ od neznámeho z štýle: „Prepáčte, ale niečo Vám vypadlo,“ pričom bude ukazovať na bankovku na zemi a odíde preč. Väčšina z nás má pri výbere z bankomatu v ruke peňaženku, z ktorej si vyberieme kartu a do ktorej máme hneď po transakcii v pláne skryť peniaze. Upozornenie, že nám vypadli peniaze si môžeme ľahko zameniť za prejav dobrej vôle, neznámy človek sa pri Vás ďalej neobšmieta, ale kráča ďalej a tak na sekundu stratíme koncentráciu, zohneme sa po bankovku, zatiaľ čo jeho komplic Vám ukradne peniaze, ktoré Vám práve bankomat vydal. Vynaliezavosť takýchto zlodejov nemá hraníc.

Polícia sa domnieva, že takéto skupiny patria pod východoeurópsky zločinecký gang, ktorý operuje vo viacerých európskych mestách. Sú takpovediac nevystopovateľní, lebo nie je pre nich problém ráno sadnúť na nízkorozpočtové lietadlo, za pár eur sa dať odviezť napríklad do Londýna, alebo Paríža, cez deň kradnúť a večer ísť späť.

Zdroj: pendum.com
Ako sa brániť?
Nie je vylúčené, že takýto trend časom prikvitne aj do našich končín, preto skôr, ako si pôjdete vybrať peniaze sa poobzerajte, či sa v okolí bankomatu nepohybujú osoby s veľmi podozrivým správaním. Taktiež by ste si mali všimnúť, či niekto bankomat uprene nepozoruje, či niekto nestojí v jeho blízkosti. Ak je karta počas transakcie vo vnútri stroja, nerozprávajte sa s nikým. Je maximálne podozrivé, keď za Vami v tej chvíli niekto príde. Nenechajte sa oklamať. Je jedno, či za Vami príde opravár bankomatu, zamestnanec, alebo aj sám riaditeľ banky. Nech sa deje čokoľvek, seriózna osoba, ktorá chce s Vami prejednať hocijakú záležitosť, aj keby bola veľmi urgentná vie počkať tých pár sekúnd, kým si kartu a peniaze vyberiete. Zlodeji nečakajú. Tí sa snažia tváriť, že naliehavo potrebujú Vašu pomoc. Za žiadnych okolností nevydávajte z ruky svoju kartu, neprezrádzajte svoj PIN kód a keď zadávate PIN kód, je minimálne vhodné, ak rukou prikryjete klávesnicu a svojím telom zakryjete ostatným výhľad. Z tohto dôvodu sú bezpečnejšie bankomaty vo vnútri bánk. Ak si však musíte vybrať peniaze na ulici, nevyberajte si zbytočne vysoké sumy, zvyšujete tým riziko krádeže. Keď si idete kúpiť auto, potrebnú hotovosť si nemusíte predsa vyberať z bankomatu. Taktiež, keď už máte peniaze v rukách, rýchlo si ich schovajte do peňaženky a neovievajte sa vejárom z bankoviek, aby ste zlodejom nenašepkali, že ste skvelý úlovok.

2 komentáre:

  1. Anonymný13:06

    Velmi zaujimavy a poucny clanok...mali by si ho precitat vsetci, ktorim nie je jedno, ci pridu o svoje tazko zarobene peniaze...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný22:06

    Zaujimave...ja si pri vybere penazi z bankomatu az taky pozor nedavam...co je asi velka chyba...no odteraz to napravim...

    OdpovedaťOdstrániť

Share

Juhúú, páčil sa Vám článok? Potom ho zdieľajte so svojimi priateľmi :)