Vyberáme Záhradný Gril - Aby Sa Grilovanie Nestalo Nočnou Morou

Predstavte si leto, vychladené pivo, záhrada plná priateľov a vzduchom sa nesie omamná vôňa grilovaného mäsa. Uhmmm.... to je predstava, však? Aby ste ju čím skôr mohli premeniť na realitu, poutierajte si v prvom rade slinky a poobzerajte sa po kvalitnom záhradnom grile. Chcete si kúpiť záhradný gril, ale neviete aký a za akú cenu? Pre lepšiu orientáciu vám ponúkame prehľad základných druhov a ich charakteristiku. Potom nebude problém rozhodnúť, či si zaobstaráte gril elektrický, plynový, či na drevené uhlie.

Zohnať v obchode gril nie je dnes žiadny veľký problém. A ak danej problematike predajca rozumie a dokáže vám dobre poradiť, nakupuje sa jedna radosť. Ale aj v takom prípade je dôležité, aby ste dokázali presne popísať svoje požiadavky a priania. Len tak bude váš výber úspešný.
azsal.com

História grilovania


História záhradného grilovania nesiaha do ďalekej minulosti; siaha do polovice minulého storočia. Vtedy ako gril slúžila miska, u ktorej sa prakticky grilovanie nedalo regulovať. Ak bolo uhlia priveľa, alebo fúkal vietor, mäso sa zľahka pripálilo. Vznikali teda prvý kotlové grily s poklopom, ktoré chránili mäso pred nežiadúcim vetrom.

Grilovalo sa iba na drevenom uhlí. Neskôr, v osemdesiatych rokoch, sa začali vyrábať prvé plynové grily, ktoré sa ukázali ako veľmi praktické. Dlhú dobu boli v griloch používané aj lávové kamene. Tie však pohlcovali odkvapkávajúci tuk, čo malo za následok vzplanutia plameňa a pripáleniu mäsa.

Tento problém vyriešil za nejakú dobu Flavorizer (kovové, nerezové alebo smaltované profily, na ktorých dochádza k odparovaniu šťavy a omastku, mäso dostáva charakteristickú grilovanú arómu, a omastok pritom nevzplanie).

aminerecipes.com

Ujasnite si, čo chcete


Základné druhy záhradných grilov sú tri:
elektrický, plynový a gril na drevené uhlie. Každý z nich má svoje pre aj proti a záleží na tom, na aké účely ho budete využívať. Preto je dôležité si ujasniť aké sú vaše potreby, očakávania, ako často budete gril využívať a kde prevážia plusy nad mínusmi, to bude Váš favorit. Je dobré, aby ste si pred jeho kúpou položili nasledujúce otázky:

    Kde budete grilovať? Iba vonku, alebo pripadá do úvahy napríklad aj presklenná zimná záhrada?

    Ako často budete grilovať?

    Pre koľko ľudí prevažne grilujete? (Najmenšie grily sú určené pre 1-8 osôb, stredné pre 15 a veľké pre 25 osôb.)

    Ste typ, ktorý sa grilovaním kochá a rád mu venuje čas, alebo uprednostňujete minimum práce?

    Koľko chcete do grilu investovať?

Na základe svojich odpovedí môžete začať vyberať. Každý typ záhradného grilu ponúka niečo iné Poďme si teda zosumarizovať, čo jednotlivé grily predstavujú:

Elektrický gril


    Je vhodný pre terasy, záhrady, balkóny, ale aj pre uzavreté miestnosti, ako je zimná záhrada.

    Nerobí neporiadok a nemusíte upratovať ohorky a prach po uhlí.

    Má ľahko regulovateľnú teplotu.

    Je ľahko prenosný na iné miesto.

    Vyrába sa v rôznych farebných kombináciách.


Cenové porovnanie

Elektrické grily kúpite už za cenu 30 – 40 eur, ale väčšinou majú len malý výkon. Za 80 eur však zoženiete produkt, u ktorého výrobcovia sľubujú kvalitné grilovanie. Ak sa rozhodnete investovať aj cez 170 eur, môže vašu záhradu zdobiť veľmi pekný s gril s dlhou zárukou a silným výkonom.

Plynový gril


    Je použiteľný na všetkých miestach (chata, kemp, záhrada).

    Nerobí neporiadok (ako gril na drevené uhlie) a vidíte oheň (na rozdiel od elektrického grilu), čo pridáva grilovaniu na atmosfére.

    Ušetrí vám prácu s prikladaním a udržiavaním správnej teploty.

    Typická je pre neho jednoduchá inštalácia, behom pár minút je zložený - rozložený.
Čím viac dielikov (matíc a skrutiek) bude obsahovať, tým bude všetko zložitejšie. Dbajte preto na to, aby bol prakticky v jednom kuse.

     Mal by byť vybavený systémom varenia, aby nedošlo ku vzplanutiu ohňa.

     Je bezpečný a máva dlhú životnosť.

     Obchody ponúkajú rôzne veľkosti, od tých najmenších, vhodných na záhradu, až po veľké profesionálne.

     Prevádzka plynového grilu je lacná.

     Spôsob grilovania je jednoduchý. Horáky sú rovnomerne rozložené a regulácie plynu je ľahká.

     Mäso sa opeká rovnomerne a šťava z neho sa nevytráca.
Cenové porovnanie

Plynové grily sú z hľadiska obstarania finančne najnáročnejšie - dá sa povedať, že sú určené pre najnáročnejšiu kategóriu grilujúcích gurmánov. Dajú sa zohnať od 200 do 500 eur. Mávajú dlhoročnú záruku a tie lepšie sú vybavené poličkami na korenie a inými vychytávkami, ktoré pôžitok z grilovania umocňujú.

Gril na drevené uhlie


    Nestarnúca klasika: nepotrebujete ani plyn, ani elektrinu, postačí vám vrecúško dreveného uhlia.

    Rozžhavenie grilu je z počiatku o niečo ťažšie ako pri plynovej, či elektrickej variante.

    Je vhodný predovšetkým na záhrady.

    Pocit z grilovania je jedinečný.

    Vyrába sa zo smaltovanej ocele a jeho tvar (pologuľa s pokrievkou) zabezpečuje pohyb tepla okolo jedla.

    Rošty bývajú vyrobené z ocele pokrytej trojitým niklom, liatina je odolná.

    Najkvalitnejšie (i najdrahšie) rošty sú vyrobené z liatiny, nehrdzavejúcej ocele alebo smaltovanej liatiny a hliníka.

    Kvalitný gril má dlhú životnosť (5-10 rokov).

    Dbajte pri výbere na to, aby bola montáž výrobku jednoduchá.

Cenové porovnanie
Grily na drevo, alebo teda na drevenné uhlie sú vyrábané vo viacerých variantoch: kúpiť môžete obyčajné plechové, bez regulácie vzduchu - vyjdú vás na 25 eur a viac, alebo veľmi pekné nerezové, s pokrievkou a možnosťou regulovania vzduchu - obstarávacia cena je do 150 – 170 eur. Pri kúpe je dobré si uvedomiť, že čím lepší materiál, tým ľahšie býva udržiavanie teploty.

Iný kraj, iný mrav, alebo vlastne iný kuchár, iný gril


Nemožno určiť, aký gril je najideálnejší. To ani nie je cieľom tohto článku. Každý si musí sám zvážiť, koľko času i peňazí chce do grilovania investovať. A každý má iné preferencie. Ak v lete grilujete niekoľkokrát do týždňa a Vaše grilovacie párty sú známe široko-ďaleko, potom dá rozum, že sa oplatí investovať do niečoho kvalitnejšieho a odolnejšieho – a to Vás bude pochopiteľne stáť viac peňazí. Ak však gril vytiahnete len raz za celé leto aj to len preto, že neviete, ako spracovať kuracie mäso, ktoré máte naložené v páce v chladničke, potom by pre Vás vysoká investícia bola zbytočná. Treba to brať tak, že grilovanie nie je len spôsob úpravy mäsa. Je to hobby, ktorému sa dá venovať s vášňou a oddanosťou. A priamo úmerne tomu, aká je táto vášeň veľká, by ste si mali kúpiť aj primeraný záhradný gril.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Share

Juhúú, páčil sa Vám článok? Potom ho zdieľajte so svojimi priateľmi :)